Luftige fødselsdagsboller

IMG_3874

Ikke fordi det var fødselsdag, men mere fordi vi manglede boller til morgenmaden, satte jeg mig for at finde en lækker luftig bolle opskrift som ikke tager for lang tid at lave. Det blev tilfældigvis en opskrift på fødselsdagsboller, lettere modificeret. Der kom sesam på toppen og noget af hvedemelet blev udskiftet med fuldkorn.

Her er hvad du skal bruge til 10-12 boller:

  • 350 g. hvedemel
  • 100 g. fuldkornshvede
  • 3 dl. lunken vand
  • 40 g. margarine (smeltet)
  • 40 g. sukker
  • 30 g. gær
  • 1 æg
  • 2 tsk. salt

Pensling:  1 æg

Margarinen smeltes i en lille skål i micro’en og blandes med salt og sukker. Gæret opløses i det håndlune vand, og det hele blandes med melet i skålen til kitchen aid røremaskinen. Hold e.v.t en kop mel tilbage til justering af dej konsistensen. At bage er som nogen siger et håndværk, min erfaring siger mig at dejen skal have tæsk i røremaskinen, minimum 15 min på fuld skrue. Men starter på laveste trin indtil man har en relativ jævn våd dej, herefter fuld knald på maskinen indtil dejen slipper skålen… Dejen virker meget våd i starten, nærmest som havregrød, men 5-8 minutter inde processen begynder gluten strengene at blive synlige som lange tråde der hænger fast i skål kanten. På slow motion video herunder ses hvordan dejen ser ud lige før den er færdig, jeg ælter indtil den slipper skålen helt.

..

..

Nu hældes dejen ud på et meldækket bord, hvor dejen skal ligge og hæve overdækket i 30 min. Herefter kan man vælge at dele dejen op i små stykker og “virke” dem op til boller på traditionel vis. Jeg valgte at stikke dem ud med en skarp plade, som giver den fordel at efterhæve tiden er kort…. Jeg lod dem efterhæve på pladen i ca. 15 min, inden bollerne blev penslet med æg og drysset med sesam.

IMG_3869

Hehe, den opmærksomme læser vil nok lægge mærke til der ikke er 10-12 boller… Det kunne der sagtens være blevet, da nogen af dem på pladen var dobbelt størrelse 😉

Bollerne bages 12 min på midterste rille i en 225C forvarmet ovn.. (ikke varmluft)

IMG_3872

Bollerne blev rigtig fine og luftige… det smager nu dejligt med en friskbagt bolle om morgnen.

Velbekomme